Tips voor jouw CV

Jouw curriculum vitae, oftewel cv, is jouw visitekaartje. Het is het eerste wat een recruiter of jouw toekomstige werkgever van je ziet. Hier geven wij een aantal tips over hoe jij ervoor kan zorgen dat jouw cv er goed uitziet.

Wat zet je in je cv?

In een cv laat je zien welke opleidingen je hebt gedaan, welke werkervaring je al hebt opgedaan en de kennis en vaardigheden die je hebt. Het is verstandig om per sollicitatie te bekijken wat relevant is voor de vacature.

Een goede cv is niet langer dan 2 A4’tjes. De opbouw van een cv is vaak als volgt:

 • Persoonlijke gegevens
  Hier zet je je alleen informatie als je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en je geboortedatum.
 • Opleiding(en)
  Begin altijd met de meest recente opleiding en werk terug naar eerdere opleidingen. Het is voor diegene die je cv leest prettig om te zien waar je als laatst mee bezig bent geweest of zelfs nu nog mee bezig bent.
 • Werkervaring
  Ook hier geldt: begin met de meest recente werkervaring. Ben je nu nog ergens aan het werk? Dan staat deze baan bovenaan! Benoem per functie inhoudelijke relevantie, geef bijvoorbeeld aan welke verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden je had of hebt.
 • Overige kennis en vaardigheden
  Hier vermeld je jouw kennis en vaardigheden die belangrijk zijn om te benoemen bij de vacature, maar die je niet kwijt kunt bij je opleidingen en werkervaring. Denk hierbij aan talen, sporten, computerkennis e.d.

Hoe zorg je ervoor dat je cv gelezen wordt?

Een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw cv gelezen wordt:

 • Zorg ervoor dat je cv er mooi opgemaakt uitziet. Voor de recruiter of opdrachtgevers is het prettig als je cv er op zijn minst overzichtelijk en netjes uitziet. Maak het document overzichtelijk door bijvoorbeeld de informatie op te delen in vlakken;
 • Sla je cv op in pdf. Dit staat netter en je bent ervan verzekerd dat je opmaak niet verschuift omdat de instellingen van de lezer anders zijn;
 • Geef bij een huidige studie de verwachte afstudeerdatum aan: hierdoor weet de recruiter of werkgever wanneer jij (fulltime) beschikbaar bent op de arbeidsmarkt;
 • Wees specifiek als je jouw hobby’s en interesses benoemt. Zorg dat diegene die jouw cv leest ook iets heeft aan deze informatie en jou iets beter kan leren kennen. Is dat niet zo? Laat het dan achterwege.
 • Zet jij een foto in je cv? Denk dan goed na over welke foto je toevoegt en welke indruk je daarmee maakt. Vraag het bijvoorbeeld eens aan je omgeving. Twijfel je? Voeg dan geen foto toe, het gaat tenslotte om de informatie die in je cv staat!

Overige tips

Naast de tips over jouw cv, willen we je nog een aantal tips meegeven die jou kunnen helpen wanneer je gaat solliciteren:

 • Voordat je gaat solliciteren en je cv opstuurt, check even hoe jij zichtbaar bent op internet door je naam in te typen op Google. Zie je iets wat je niet wilt laten zien? Scherm het dan even af. Dit geldt natuurlijk ook voor je sociale media: jouw werkgever hoeft jouw vakantiefoto’s niet te zien maar de kans is wel aanwezig dat je pagina bekeken wordt. Wil je weten hoe en waarom je je profiel het beste kan afschermen? Lees dan dit artikel van nrc.nl
 • Wil jij jouw zakelijke netwerk vergroten en makkelijk vindbaar zijn voor recruiters en opdrachtgevers? Maak dan gebruik van LinkedIn, een goed kanaal om hiervoor te zorgen!
 • Op deze website kun je heel eenvoudig je CV opstellen.


Terug naar overzicht